Dannelse og verdensmålene

For nogen tid siden bragte Altinget dette indlæg, som jeg har skrevet om dannelse og FNs verdens[l. Jeg skriver om, at, hvordan klimakrisen må være en anledning til at vi genovervejer uddannelsernes dannelsesmål fra et menneskecentreret dannelsesideal til et danneklsesideal, der tematiserer mennesket som en del af naturen, en art bland andre levende væsener på vor planet. I mangel af mere fikse betegnelser kalder jeg det “planetær dannelse”.FNs verdensmål bør være den indholdsmæssige ramme for denne bestræbelse og ind[ i alle uddannelser.

https://www.altinget.dk/verdensmaal/artikel/tidligere-gymnasierektor-verdensmaalene-skal-forberede-boern-og-unge-paa-en-fremtid-med-klimaforandringer

Fra min udkigsposition her i Indien forekommer det mig endnu mere relevant arbejde for planetær dannelse. Indien skal ruste børn og unge til en fremtid, hvor den legitime og nødvendige forbedring af levestandarden for indiens millioner skal finde sted inden for de meget snævre grænser, der er sat af klimaforandringerne. Det forekommer jo inderne urimeligt, at de skal lide under den klimabelastning, som vi i det rige Vesten har skabt. Det er endnu eftervirkning af den koloniale undertrykkelsle af “imperiets juvel”. Kendsgerningen er desværre, at verden ikke kan nå klimamålene, hvis Indien udvikler sig efter samme model, som vi har anvendt i Europa ogNordamerika. Der kommer ikke en hjælpende hånd fra de gamle undertrykkere, som knap kan nå deres egne klimamål-. Også i Indien må skolerne give eleverne den dannelse, dr gør, aede forstår nødvendighed af en klimaneutral udviklingsstrategi, og at de udvikler de kompetencer der gør de muligt at finde de nødvendige løsninger i fremtiden.

Men når man kigger på den hastige byudvikling og belastning af naturressourcer her i Indien kan mam godt blive pessimist. Forstæderne bliver plastret til med betgontårne + eg bor selv på 16 etage i et 33 etagers tårn i en ny forstad. Det er netop en pointe i mit indlæg, at netop gennem beskæftigelse med verdensmålene ser mulighederne for positive forandringer i verden.

Det er ikke mindst de, som Chaman Bhartiya School handler om. Verdensmålene indgår integrerer i vores curriculum fra førskole til 12. klasse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s